Wanneer u een huis bezichtigd heeft en tevreden bent over deze woning en de omgeving, dan vindt de volgende stap plaats: een bod uitbrengen op het huis. Hoe bepaalt u echter uw openingsbod? Hoe moet u een bod uitbrengen op een huis? Wat gebeurt er na het plaatsen van uw bod? Op deze vragen en meer zal dit artikel antwoord geven.
Bepaal uw onderhandelingsruimte
Aangezien veel mensen op zoek zijn naar een huis en het huizenaanbod beperkt is, is er weinig onderhandelingsruimte. Toch is het raadzaam om altijd even een stap terug te doen en geen dingen uit haast te doen, waar u zich niet goed bij voelt. Wat uw onderhandelingsruimte is, is afhankelijk van meerdere aspecten. Wat is bijvoorbeeld uw te besteden budget? Wat is de woningwaarde vastgesteld in het taxatierapport, want dit bepaalt de hypotheek die u krijgt. Biedt u meer dan de woningwaarde, dan zult u het verschil uit eigen zak moeten betalen.
De financiële mogelijkheden
Voordat u echt een bod uitbrengt, is het raadzaam om even kritisch te kijken naar uw financiële situatie. Die informatie kunt u bij uw bank inwinnen. U kunt ook een financieel tussenpersoon inschakelen. Hypotheekadviseurs helpen u te kijken welke hypotheekverstrekker goed aansluit op uw financiële omstandigheden. Zo weet u hoe u er financieel voorstaat en gaat u goed voorbereid eventuele onderhandelingen in.
Bied tactieken
Over het algemeen kunt u op twee verschillende manieren bieden op een huis. U kunt alleen een eindbod uitbrengen. Dit kan zijn omdat u zelf niet wilt onderhandelen of omdat de verkoper werkt met een bod op inschrijving. In deze gevallen kan uw eerste bod meteen definitief zijn. Formuleer hierbij ook direct de ontbindende voorwaarden. Een tweede biedtactiek bestaat uit onderhandelingen na een openingsbod. Wanneer er slechts weinig geïnteresseerden zijn of wanneer er gewerkt wordt met een vraagprijs, dan kunt u waarschijnlijk over de prijs onderhandelen. Dat begint met een openingsbod, waarna de onderhandelfase start.
Bepaal de ontbindende voorwaarden
Niet alleen de hoogte van het bod is belangrijk, maar u moet ook denken aan de ontbindende voorwaarden die u toevoegt. Hoe minder van deze voorwaarden u toevoegt, hoe groter de kans is dat de verkopers in uw bod geïnteresseerd raken. Er zijn een aantal veel voorkomende ontbindende voorwaarden, zoals:
- Voorbehoud van financiering
- Voorbehoud bouwkundige keuring
- Voorbehoud verkoop eigen woning
- Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie
Het daadwerkelijk bod op het huis uitbrengen
Wanneer u weet wat u wilt bieden, dan is het tijd om de verkoopmakelaar dit mede te delen. U kunt telefonisch een bod uitbrengen, maar het is raadzaam dit ook nog eens per e-mail te doen. Zo heeft u altijd zwart op wit welk bod u gedaan heeft en wat uw ontbindende voorwaarden zijn. Schrijf er een leuke tekst bij, waarin duidelijk wordt waarom u het bod doet. Dit maakt u een serieuze kandidaat voor de verkoper en verkoopmakelaar.
Voorbeeldbrief bij het uitbrengen van een bod
Wat kunt u nu het beste opnemen in een bod? Hieronder geven we een aantal factoren die in uw mail naar voren moeten komen:
- De hoogte van uw bod
- Eventueel uw ontbindende voorwaarden
- Zaken die u wilt overnemen van verkoper
- De gewenste datum van de sleuteloverdracht
- Uw naam
- Uw adresgegevens
- Eventueel een persoonlijke motivatiebrief
Kunt u een bod uitbrengen op een woning onder bod?
Wanneer u een huis onder bod ziet staan, kunt u toch altijd contact opnemen met de verkoopmakelaar. Soms kan het zo zijn dat de onderhandelingen zijn afgebroken, waarna u een afspraak kunt inplannen. Ook kan de makelaar besluiten om uw gegevens te noteren, wanneer de geïnteresseerde partij nog van de aankoop afziet tijdens de op handen zijnde onderhandelingsgesprekken.
Wat gebeurt er bij een geaccepteerd bod?
Wanneer uw bod geaccepteerd is, kunt u de vlag uithangen. Toch moeten er ook nog veel dingen gebeuren, voordat u in uw nieuwe woning kunt intrekken. Deze dingen moet u na acceptatie van uw bod regelen:
- Opstellen voorlopig koopcontract
- Hypotheek regelen
- Taxatie van de woning
- Uitvoeren bouwkundige keuring als onderdeel van de onderzoeksplicht koper
- Notaris regelen
- Overdracht huis
Bod uitbrengen bij een huis met meerdere geïnteresseerden
Wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn voor een huis, dan kan dit de prijs van een huis opdrijven en er ontstaat flink wat concurrentie. Hoe doet u een bod uitbrengen bij een huis met meerdere geïnteresseerden? Hier volgen een aantal tips:
- Plaats uw bod voor de deadline. Het beste is zo snel mogelijk.
- Blijf rationeel denken en laat u niet leiden door emoties.
- Onderhoud een goede relatie met de verkoopmakelaar.
- Probeer inzicht te krijgen in de situatie van de verkoper en speel hierop in.
- Vul het biedingsformulier in. Neem hierin ook uw ontbindende voorwaarden op.
- Voeg een persoonlijke motivatiebrief toe.
- Zorg dat uw bod bevestigd wordt.
Overige tips beste bod uitbrengen
Bieden op een huis blijft lastig. Daarom hebben we nog een aantal tips ter afsluiting van dit artikel:
- Overbied niet te veel.
- Zorg dat uw bod op papier staat.
- Bij een woning die al langer te koop staat, kunt u een lager bod uitbrengen.
- Houd rekening met eventuele verbouwingskosten of reparatiekosten.
- Laat een bouwkundige keuring doen.
- Denk ook altijd na welke roerende zaken u wenst over te nemen.
- Schakel een aankoopmakelaar in om het hele proces te vergemakkelijken.