Roermond – Spoorlaan Zuid 15
Vraagprijs
€ 495.000,- k.k.
Ik leid u graag eens
rond in dit pand.
LOU HEUNEN
Manager photo
Kenmerken
Gebruiksoppervlakte woonfunctie
327 m2
Vraagprijs
€ 495.000,- k.k.
LEES MEER
Omschrijving

Dit statige, tussenliggende herenhuis dateert van 1908 en veel originele elementen zijn in authentieke staat bewaard gebleven. Het object is al enkele generaties eigendom van een Roermondse familie die de historische onderdelen in deze decennia zorgvuldig heeft geconserveerd. Een monumentale trappartij, geornamenteerde stucplafonds, glas-in-lood vensterpartijen en originele schuifdeuren met een geëtst Jugendstilmotief in het glasoppervlak bepalen in hoge mate de sfeer die het pand uitstraalt. De voorbije jaren is het in gebruik geweest voor een accountants- en belastingadviespraktijk die het voorzag van onder meer airconditioning en elektrisch bedienbare zonnescreens aan de achterzijde – die naast een fraai aangelegde tuin eveneens beschikt over tien beveiligde parkeerplaatsen op eigen terrein. Dankzij zijn ruime opzet en indeling is het object tevens uitermate geschikt voor splitsing in drie zelfstandige appartementen. De ligging is centraal, aan een zijweg van de statige Kapellerlaan, en grenst aan de binnenstad van Roermond, diverse scholen en de oprit naar de A73 op korte afstand. Het bouwjaar is 1908, de inhoud bedraagt 1.580 m3 en het perceeloppervlak meet 660 m2.

BEGANE GROND
Ontvangsthal
Een dubbele deurpartij biedt toegang tot een portaal (4,0 m2) dat met een tussendeur in een raamomlijsting met veelkleurige Jugendstil glas-in-loodvensters in verbinding staat met de ontvangsthal (14,1 m2). Deze beschikt over de originele marmeren vloer van grootformaat, wit-geaderde marmertegels met een zwarte marmerrand rondom. De wanden hebben een geschilderde lambrisering van marmerpanelen die door de Italiaanse school zijn uitgevoerd. Een scheiding wordt gemaakt door twee pilasters aan weerszijden waar een kunstschilder het kapiteel en plafond voorzag van een veelkleurige polychromering. Bijzonder is zonder twijfel de beschildering van de deuren en deurposten in een eiken structuur die nauwelijks van de natuurlijke variant te onderscheiden zijn. Het was een stijlvorm die begin vorige eeuw opgang vond.

Hal met eigen huisnummer
Vanuit de serreaanbouw is toegang tot een aan de rechterzijde gelegen hal (14,5 m2) met originele tegelvloer. Deze loopt vanaf de voorzijde geheel door tot het achterterras. Deze hal, met eigen voordeur, heeft het huisnummer 13 gekregen. Zij is voorzien van een inpandig, elektrisch te bedienen rolluik en biedt plaats aan de elektriciteitsmeter en de aansluitingen van de cai-verbindingen.

Woonkamer en suite
De woonkamer en suite (23,0 m2 en 26,1 m2) heeft geornamenteerde plafonds waar tijdens een restauratie in 1994 een verlaagde sierrand is op de wand is aangebracht dat de hoogte van deze ruimtes visueel breekt. De parketvloeren zijn in 1970 door een meesterparketteur gelegd in zogeheten visgraatlegmotief en verkeren in ongeschonden staat. De beide ramen aan de voorzijde zijn voorzien van inpandige rolluiken (nog één van de twee inpandige rolluiken functioneert) en de hardstenen schouwomlijstingen hebben een geschilderde achterwand in een bijpassend marmermotief. Het schilderwerk is uitgevoerd door een Roermondse schilder die hier een speciale opleiding in Antwerpen voor heeft gevolgd. De middelste kamer ‘en suite’ is voorzien van airconditioning.

Serreaanbouw
Aan de achterzijde gaat deze kamer over in een serreaanbouw (12,7 m2). Aan de tuinzijde heeft deze een geheel vernieuwde pui (2015) die met twee schuifdeuren toegang biedt tot de achtertuin. De raampartij boven de tuindeuren keerde in originele staat terug en heeft een figuratieve vis-vorm over de volle breedte. Deze gehele achterpui is voorzien van een elektrisch bedienbare zonnescreen en een eveneens elektrisch bedienbaar rolluik. Het stuukplafond in deze serre heeft een gedetailleerde sierrand rondom die minutieus is ingekleurd. De schuifdeuren naar woonkamer zijn voorzien van ongeschonden geëtst glas met motieven uit de Jugendstilperiode.

Achterste gedeelte: eetkamer en keuken
Via een tussenhal, met aan de linkerzijde een ingebouwde tweedeurs muurkast, is vanuit de ontvangsthal toegang tot de eetkamer (13,4m2). De toegang tot de hal is af te sluiten met een elektrisch bedienbaar rolluik. In de jaren ’80 is deze ruimte voorzien van een extra zijraam ter verhoging van daglichtinval. De vloer van deze ruimte en de naastgelegen keuken zijn in die tijd uitgevoerd in gewapend beton en afgewerkt met keramische tegels.

Keuken
De gesloten keuken (9,0 m2) heeft een eenzijdige opstelling met boven- en onderkasten en een inrichting van Bulthaup uit medio jaren tachtig. Tot de inbouwapparatuur behoren een 4-pits gaskookplaat en elektrische oven van Atag. Een deur biedt er toegang tot het achterterras.

Bijkeuken
Vlak vóór de bijkeuken bevindt zich aan de linkerzijde een toiletruimte met fonteintje. De bijkeuken heeft een wandafwerking van originele metrotegels, die zélfs zijn toegepast als vensterbank, en biedt plaats aan een elektrische boiler (Itho Daalderop) en de bediening van de elektrische tuinpoort. Het originele terrazzo werkblad met onderkasten uit begin vorige eeuw is hier nog aanwezig.

TUSSENVERDIEPING
Een houten trap, met een ongeschonden en rijkelijk gedecoreerde post op de begane grond, leidt naar de bovenste twee verdiepingen. De marmerschilderingen als lambrisering zijn in de hele trapopgang voortgezet, evenals op de overlopen van beide bovenliggende verdiepingen.
Op de tussenverdieping bevindt zich een portaal met historisch hoekfonteintje en antieke wandtegels. In de naastgelegen toiletruimte keert dezelfde betegeling als wanddecoratie terug. Er recht tegenover is een muurkast die een praktisch onderkomen zou kunnen bieden voor een maaltijdlift vanuit de keuken.

Slaapkamer met aanliggende badkamer
Vanaf het portaal ligt de slaapkamer (13,9 m2) twee treden hoger. Deze staat aan de achterzijde in verbinding met een (gedateerde) badkamer (7,7 m2) met ligbad en vaste wastafel.

EERSTE VERDIEPING
Drie slaap-/werkkamers
Aan een ruime overloop (8,9 m2) liggen drie slaap-/werkkamers die alle zijn voorzien van airconditioning. Twee bevinden zich aan de voorzijde (22,9 m2 en 16,1 m2) waarbij de grootste van beide toegang heeft tot een erkeruitbouw van waaraf uitzicht is op de gehele straat. De slaap-/werkkamer (28,3 m2) aan de achterzijde is ontstaan door samenvoeging van twee oorspronkelijke kamers en staat met openslaande tuindeuren in verbinding met een dakterras (15,1 m2).

TWEEDE VERDIEPING
Drie slaap-/werkkamers
De vaste trap leidt vervolgens naar de tweede verdieping waar zich aan een overloop (8,7 m2) drie op de voorzijde georiënteerde slaapkamers bevinden, De linker- en rechterslaapkamer (12,1 en 12,4 m2) hebben een dakkapel, muurkast, radiator met thermostaatkraan en een vaste wastafel. Hun kozijnen zijn drie jaar geleden vernieuwd en voorzien van vleugels met een draai-/kiepstand. De middelste slaapkamer (15,0 m2) heeft twee muurkasten, een radiator met thermostaatkraan en vaste wastafel en met openslaande deuren toegang tot een balkon. De originele schouw is hier nog aanwezig. Deze drie kamers zijn de afgelopen jaren enkel als archiefruimte in gebruik geweest en behoeven enige modernisering.

Zolder met vliering
Aan de andere zijde van de overloop is toegang tot de zolder (21,7 m2). Daglichttoetreding vindt hier plaats door twee ruim bemeten dakvensters. Met een houten ladder is toegang tot een zoldervliering (met 11,6 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn).

KELDER
Onder de trap in de hal leidt een houten trap naar het souterrain met drie droge kelderruimten (van 29,7 m2 en 13,9 m2 en 2,7 m2). Bij aankomst beneden is in een nis toegang tot een kluisruimte. Deze kan voor ongewenste bezoekers geheel aan het oog worden onttrokken door een aan de voorzijde te plaatsen, houten voorraadrek. De grootste kelder fungeerde in het verleden geregeld als ‘partyruimte’ waar de omklede verwarmingsbuizen nog aan herinneren. Het is tevens de locatie van de watermeter. De naastgelegen en middelgrote kelder biedt plaats aan de grootformaat verwarmingsketel (Nefit Topline 2011).

TUIN
De achtertuin heeft aan de woningzijde een breed terras met centraal gelegen bloemenperk. Twee lage tuinmuurtjes scheiden dit gedeelte van het tuingedeelte dat enkele jaren geleden een nieuwe inrichting kreeg met laagstamboompjes en hagen. De tuinverlichting op verschillende plaatsen is voorzien van bewegingsmelders.

Het voetpad van betonklinkers gaat aan de achterzijde over een parkeerplaats op eigen terrein met stallingsmogelijkheid voor tien auto’s. Toegang tot de achtergelegen verbindingsweg geschiedt door een tweevleugelige smeedijzeren poort die op afstand elektrisch te openen of sluiten is.

ALGEMEEN
– Tussenliggend herenhuis uit 1908;
– In totaal 11 kamers, waarvan 7 slaapkamer;
– Originele en rijkgedecoreerde stucplafonds, deels voorzien van polychromering (veelkleurige afwerking);
– Ontvangsthal met grootformaat natuurstenen vloertegels en geschilderde lambriseringen die doorlopen tot op de overloop van de tweede etage;
– Nieuwe pui in serreaanbouw en op meerdere plaatsen voorzien van inpandige en elektrisch te bedienen rolluiken;
– Glasvezel voorbereid, afspraak voor aanleg is reeds gemaakt;
– Diepe achtertuin met eigen, elektrisch te bedienen toegangspoort en stallingsmogelijkheid voor tien auto’s op eigen terrein;
– Het object is ideaal geschikt om wonen en werken aan huis te combineren;
– Dankzij zijn ruime opzet en indeling is het object tevens uitermate geschikt voor splitsing in drie zelfstandige appartementen;
– Op korte loopafstand van het centrum van Roermond;
– De oprit naar de A73 en aansluitend de A2 is slechts enkele autominuten verwijderd.

LEES MEER

Dit statige, tussenliggende herenhuis dateert van 1908 en veel originele elementen zijn in authentieke staat bewaard gebleven. Het object is al enkele generaties eigendom van een Roermondse familie die de historische onderdelen in deze decennia zorgvuldig heeft geconserveerd. Een monumentale trappartij, geornamenteerde stucplafonds, glas-in-lood vensterpartijen en originele schuifdeuren met een geëtst Jugendstilmotief in het glasoppervlak bepalen in hoge mate de sfeer die het pand uitstraalt. De voorbije jaren is het in gebruik geweest voor een accountants- en belastingadviespraktijk die het voorzag van onder meer airconditioning en elektrisch bedienbare zonnescreens aan de achterzijde – die naast een fraai aangelegde tuin eveneens beschikt over tien beveiligde parkeerplaatsen op eigen terrein. Dankzij zijn ruime opzet en indeling is het object tevens uitermate geschikt voor splitsing in drie zelfstandige appartementen. De ligging is centraal, aan een zijweg van de statige Kapellerlaan, en grenst aan de binnenstad van Roermond, diverse scholen en de oprit naar de A73 op korte afstand. Het bouwjaar is 1908, de inhoud bedraagt 1.580 m3 en het perceeloppervlak meet 660 m2.

BEGANE GROND
Ontvangsthal
Een dubbele deurpartij biedt toegang tot een portaal (4,0 m2) dat met een tussendeur in een raamomlijsting met veelkleurige Jugendstil glas-in-loodvensters in verbinding staat met de ontvangsthal (14,1 m2). Deze beschikt over de originele marmeren vloer van grootformaat, wit-geaderde marmertegels met een zwarte marmerrand rondom. De wanden hebben een geschilderde lambrisering van marmerpanelen die door de Italiaanse school zijn uitgevoerd. Een scheiding wordt gemaakt door twee pilasters aan weerszijden waar een kunstschilder het kapiteel en plafond voorzag van een veelkleurige polychromering. Bijzonder is zonder twijfel de beschildering van de deuren en deurposten in een eiken structuur die nauwelijks van de natuurlijke variant te onderscheiden zijn. Het was een stijlvorm die begin vorige eeuw opgang vond.

Hal met eigen huisnummer
Vanuit de serreaanbouw is toegang tot een aan de rechterzijde gelegen hal (14,5 m2) met originele tegelvloer. Deze loopt vanaf de voorzijde geheel door tot het achterterras. Deze hal, met eigen voordeur, heeft het huisnummer 13 gekregen. Zij is voorzien van een inpandig, elektrisch te bedienen rolluik en biedt plaats aan de elektriciteitsmeter en de aansluitingen van de cai-verbindingen.

Woonkamer en suite
De woonkamer en suite (23,0 m2 en 26,1 m2) heeft geornamenteerde plafonds waar tijdens een restauratie in 1994 een verlaagde sierrand is op de wand is aangebracht dat de hoogte van deze ruimtes visueel breekt. De parketvloeren zijn in 1970 door een meesterparketteur gelegd in zogeheten visgraatlegmotief en verkeren in ongeschonden staat. De beide ramen aan de voorzijde zijn voorzien van inpandige rolluiken (nog één van de twee inpandige rolluiken functioneert) en de hardstenen schouwomlijstingen hebben een geschilderde achterwand in een bijpassend marmermotief. Het schilderwerk is uitgevoerd door een Roermondse schilder die hier een speciale opleiding in Antwerpen voor heeft gevolgd. De middelste kamer ‘en suite’ is voorzien van airconditioning.

Serreaanbouw
Aan de achterzijde gaat deze kamer over in een serreaanbouw (12,7 m2). Aan de tuinzijde heeft deze een geheel vernieuwde pui (2015) die met twee schuifdeuren toegang biedt tot de achtertuin. De raampartij boven de tuindeuren keerde in originele staat terug en heeft een figuratieve vis-vorm over de volle breedte. Deze gehele achterpui is voorzien van een elektrisch bedienbare zonnescreen en een eveneens elektrisch bedienbaar rolluik. Het stuukplafond in deze serre heeft een gedetailleerde sierrand rondom die minutieus is ingekleurd. De schuifdeuren naar woonkamer zijn voorzien van ongeschonden geëtst glas met motieven uit de Jugendstilperiode.

Achterste gedeelte: eetkamer en keuken
Via een tussenhal, met aan de linkerzijde een ingebouwde tweedeurs muurkast, is vanuit de ontvangsthal toegang tot de eetkamer (13,4m2). De toegang tot de hal is af te sluiten met een elektrisch bedienbaar rolluik. In de jaren ’80 is deze ruimte voorzien van een extra zijraam ter verhoging van daglichtinval. De vloer van deze ruimte en de naastgelegen keuken zijn in die tijd uitgevoerd in gewapend beton en afgewerkt met keramische tegels.

Keuken
De gesloten keuken (9,0 m2) heeft een eenzijdige opstelling met boven- en onderkasten en een inrichting van Bulthaup uit medio jaren tachtig. Tot de inbouwapparatuur behoren een 4-pits gaskookplaat en elektrische oven van Atag. Een deur biedt er toegang tot het achterterras.

Bijkeuken
Vlak vóór de bijkeuken bevindt zich aan de linkerzijde een toiletruimte met fonteintje. De bijkeuken heeft een wandafwerking van originele metrotegels, die zélfs zijn toegepast als vensterbank, en biedt plaats aan een elektrische boiler (Itho Daalderop) en de bediening van de elektrische tuinpoort. Het originele terrazzo werkblad met onderkasten uit begin vorige eeuw is hier nog aanwezig.

TUSSENVERDIEPING
Een houten trap, met een ongeschonden en rijkelijk gedecoreerde post op de begane grond, leidt naar de bovenste twee verdiepingen. De marmerschilderingen als lambrisering zijn in de hele trapopgang voortgezet, evenals op de overlopen van beide bovenliggende verdiepingen.
Op de tussenverdieping bevindt zich een portaal met historisch hoekfonteintje en antieke wandtegels. In de naastgelegen toiletruimte keert dezelfde betegeling als wanddecoratie terug. Er recht tegenover is een muurkast die een praktisch onderkomen zou kunnen bieden voor een maaltijdlift vanuit de keuken.

Slaapkamer met aanliggende badkamer
Vanaf het portaal ligt de slaapkamer (13,9 m2) twee treden hoger. Deze staat aan de achterzijde in verbinding met een (gedateerde) badkamer (7,7 m2) met ligbad en vaste wastafel.

EERSTE VERDIEPING
Drie slaap-/werkkamers
Aan een ruime overloop (8,9 m2) liggen drie slaap-/werkkamers die alle zijn voorzien van airconditioning. Twee bevinden zich aan de voorzijde (22,9 m2 en 16,1 m2) waarbij de grootste van beide toegang heeft tot een erkeruitbouw van waaraf uitzicht is op de gehele straat. De slaap-/werkkamer (28,3 m2) aan de achterzijde is ontstaan door samenvoeging van twee oorspronkelijke kamers en staat met openslaande tuindeuren in verbinding met een dakterras (15,1 m2).

TWEEDE VERDIEPING
Drie slaap-/werkkamers
De vaste trap leidt vervolgens naar de tweede verdieping waar zich aan een overloop (8,7 m2) drie op de voorzijde georiënteerde slaapkamers bevinden, De linker- en rechterslaapkamer (12,1 en 12,4 m2) hebben een dakkapel, muurkast, radiator met thermostaatkraan en een vaste wastafel. Hun kozijnen zijn drie jaar geleden vernieuwd en voorzien van vleugels met een draai-/kiepstand. De middelste slaapkamer (15,0 m2) heeft twee muurkasten, een radiator met thermostaatkraan en vaste wastafel en met openslaande deuren toegang tot een balkon. De originele schouw is hier nog aanwezig. Deze drie kamers zijn de afgelopen jaren enkel als archiefruimte in gebruik geweest en behoeven enige modernisering.

Zolder met vliering
Aan de andere zijde van de overloop is toegang tot de zolder (21,7 m2). Daglichttoetreding vindt hier plaats door twee ruim bemeten dakvensters. Met een houten ladder is toegang tot een zoldervliering (met 11,6 m2 aan stahoogte boven de 1.50-meterlijn).

KELDER
Onder de trap in de hal leidt een houten trap naar het souterrain met drie droge kelderruimten (van 29,7 m2 en 13,9 m2 en 2,7 m2). Bij aankomst beneden is in een nis toegang tot een kluisruimte. Deze kan voor ongewenste bezoekers geheel aan het oog worden onttrokken door een aan de voorzijde te plaatsen, houten voorraadrek. De grootste kelder fungeerde in het verleden geregeld als ‘partyruimte’ waar de omklede verwarmingsbuizen nog aan herinneren. Het is tevens de locatie van de watermeter. De naastgelegen en middelgrote kelder biedt plaats aan de grootformaat verwarmingsketel (Nefit Topline 2011).

TUIN
De achtertuin heeft aan de woningzijde een breed terras met centraal gelegen bloemenperk. Twee lage tuinmuurtjes scheiden dit gedeelte van het tuingedeelte dat enkele jaren geleden een nieuwe inrichting kreeg met laagstamboompjes en hagen. De tuinverlichting op verschillende plaatsen is voorzien van bewegingsmelders.

Het voetpad van betonklinkers gaat aan de achterzijde over een parkeerplaats op eigen terrein met stallingsmogelijkheid voor tien auto’s. Toegang tot de achtergelegen verbindingsweg geschiedt door een tweevleugelige smeedijzeren poort die op afstand elektrisch te openen of sluiten is.

ALGEMEEN
– Tussenliggend herenhuis uit 1908;
– In totaal 11 kamers, waarvan 7 slaapkamer;
– Originele en rijkgedecoreerde stucplafonds, deels voorzien van polychromering (veelkleurige afwerking);
– Ontvangsthal met grootformaat natuurstenen vloertegels en geschilderde lambriseringen die doorlopen tot op de overloop van de tweede etage;
– Nieuwe pui in serreaanbouw en op meerdere plaatsen voorzien van inpandige en elektrisch te bedienen rolluiken;
– Glasvezel voorbereid, afspraak voor aanleg is reeds gemaakt;
– Diepe achtertuin met eigen, elektrisch te bedienen toegangspoort en stallingsmogelijkheid voor tien auto’s op eigen terrein;
– Het object is ideaal geschikt om wonen en werken aan huis te combineren;
– Dankzij zijn ruime opzet en indeling is het object tevens uitermate geschikt voor splitsing in drie zelfstandige appartementen;
– Op korte loopafstand van het centrum van Roermond;
– De oprit naar de A73 en aansluitend de A2 is slechts enkele autominuten verwijderd.

Overdracht
Status
Beschikbaar
Vraagprijs
€ 495.000,- k.k.
Koopspecificatie
inclusief BTW
Aanvaarding
in overleg
Bouwvorm
Soort woning
herenhuis
Type woning
tussenwoning
Bouwjaar
1908
Bouwvorm
bestaande bouw
Liggingen
in woonwijk
Indeling
Woonoppervlakte
327 m2
Perceeloppervlakte
660 m2
Overige inspandige ruimte
61 m2
Inhoud
1.580 m3
Aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
7
Energie
Energieklasse
G
Energielabel einddatum
30 november -1
Warmwater
elektrische boiler eigendom
Isolatie
geen isolatie
Buitenruimte
Tuin
achtertuin, zonneterras
Hoofdtuin
achtertuin
Oppervlakte hoofdtuin
450 m2 (50m bij 9m)
Ligging hoofdtuin
oost
Achterom
Nee
Kwaliteit tuin
verzorgd
Bergruimte
Schuur / Berging
inpandig
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water
Isolatie
geen isolatie
Parkeergelegenheid
Garage
parkeerplaats, geen garage
Dak
Soort dak
zadeldak
Materiaal dak
pannen
Overig
Permanente bewoning
Ja
Onderhoud binnen
goed
Onderhoud buiten
goed
Huidig gebruik
Woonruimte
Huidige bestemming
Woonruimte
Voorzieningen
 • Dakraam
 • Rolluiken
 • Alarminstallatie
 • Rookkanaal
 • Airconditioning

In de buurt

 • Roermond - Mariagardestraat 131: 450 m
 • Roermond - Koningin Regentesselaan 135: 600 m
 • Roermond - Minderbroedersstraat 2: 700 m
 • Roermond - Bisschop Lindanussingel 13: 850 m
 • Roermond - Dudokstraat 4: 900 m
 • Roermond - Markt 5A: 1,1 km
 • Roermond - Abdis Adamastraat 24: 1,2 km
 • Roermond - Lindberghstraat 12: 1,3 km
 • Roermond - Pastoor Adamsstraat 1: 1,7 km
 • Roermond - Weefsterstraat 22: 1,9 km
 • Roermond - Spinsterstraat 17: 2,0 km
 • Herten - Vestesingel 19: 2,2 km
 • Herten - Mosterdgriend 8: 2,8 km
 • Melick - Heinsbergerweg 5: 3,6 km
 • Swalmen - Heikamp 3: 5,1 km
 • Heel - Houthemerweg 1: 7,1 km
 • Posterholt - Raadhuisstraat 42: 7,6 km
 • Roggel - Koppelstraat 41: 10,0 km
 • Thorn - Fabrystraat 1b: 11 km
 • Reuver - Rijksweg 51: 13 km

OOK IN DEZE PRIJSKLASSE