Bouwkosten nieuwe woningen steeds hoger.

Architecten moeten hun tekeningen telkens aanpassen.

De bouwwereld staat al enige tijd onder druk. Ten tijde van de recessie moesten veel bouwbedrijven gedwongen afscheid nemen van goed personeel in vaste dienst. Zij werden vervangen door zzp’ers die hogere tarieven hanteerden. Daarnaast stegen de materiaalkosten ook aanzienlijk, verleden jaar zelfs met zo’n 3% op jaarbasis.

Die prijsstijgingen vinden hun weerslag tevens in de architectenbranche, bij  de professionals die letterlijk ‘vorm geven’ aan nieuwbouwplannen. Omdat de uitvoerende kant zich geconfronteerd ziet met hogere kosten, zal de winstmarge op een andere wijze bewaakt dienen worden. En daar draaien de architecten doorgaans voor op. Zij moeten vaak meerdere keren terug naar hun tekentafels.

Het heeft het landschap gaandeweg gewijzigd. Hoewel nieuwbouw tal van voordelen heeft en bestaande bouw vaak hoger is geprijsd, treedt er een kentering op ten voordele van die laatste sector. De doelgroep – huizenkopers – wil immers helderheid en duidelijkheid in afspraken. Zeker op financieel gebied. En haakt af bij nieuwbouwplannen die soms niet verder komen dan de planfase.

Ons advies is: zet voor uw persoonlijke situatie de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af. Neem in uw beraadslaging dan tevens mee dat de prijzen voor nieuwbouwwoningen in het derde kwartaal van 2018 met maar liefst 18 procent zijn gestegen (bron: CBS). Dat gaat voor bestaande bouw in dezelfde periode niet op.

We kunnen ons goed voorstellen dat vakkundig advies hierbij niet onwenselijk is. Kom gerust eens langs op ons kantoor. Dan zetten we alle mogelijkheden haarfijn voor u op een rijtje. Voor uw persoonlijke situatie, welteverstaan. Het zal beslist verhelderend werken en uw blik ongetwijfeld verruimen.

Van Cromvoirt Makelaars - Gewoon Goed

GERELATEERDE ARTIKELEN

Wonen aan het water? Wacht niet te lang!
Comfortabel wonen met schitterend uitzicht over de Maasplassen. Het is een droom van velen die binnenkort kan uitkomen. Locaties variëren van Maasboulevard tot de bekende Arlo-flat.
Circulair bouwen heeft de toekomst
‘Circulair bouwen’, het is een term die de voorbije jaren steeds vaker opduikt. Het verwijst naar een manier van bouwen waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van herbruikbare grondstoffen en bouwmaterialen. De reden is helder. Het is een stap om naar een ‘circulaire economie’ te komen. Waarbij de focus ligt op 'hergebruik’, en niet langer op ‘gebruik’.
Bouw energieneutrale huizen blijft achter
Energieneutrale woningen lijken nauwelijks voet aan de grond te krijgen in Nederland. Op het moment telt ons land slechts 13.000 nul-op-de-meter woningen waarmee de doelstelling van 100.000 ver weg lijkt.