Hoelang mag een notaris geld vasthouden?

In deze blog kom je meer te weten over de werkzaamheden van een notaris. Hoe lang mag een notaris bijvoorbeeld geld vast houden? En waarom gebeurt dit? Lees snel verder!

Heeft u eindelijk die koopwoning in Roermond, Herten of misschien wel een andere plek verkocht?  Gefeliciteerd! Hoogstwaarschijnlijk komt er dan een lekker bedrag in het laatje. De koopsom komt echter altijd eerst terecht bij de notaris. Deze moet bepaalde controles uitvoeren, voordat hij het geld op uw rekening stort. Wij snappen dat u zich afvraagt wanneer dit dan gaat gebeuren. Het liefste krijgt u het geld zo snel mogelijk op uw rekening gestort. Want hoe langer het geld wordt vastgehouden bij de notaris, hoe meer rente u moet betalen aan de bank. Dus dan rest de vraag: “Hoelang mag uw notaris het geld vasthouden na de verkoop van uw huis?” En waarom wordt uw geld eigenlijk vastgehouden?”. U leest het in deze blog.

Waarom houdt de notaris mijn geld vast?

Bij de verkoop van een huis moet in de koopakte worden vastgesteld dat de levering vrij van hypotheken en beslagen is. Dit wordt vóór de verkoop altijd goed gecheckt. Maar nadat het bod is geaccepteerd, is er een tweede controle nodig. Het kan namelijk zo zijn dat precies op het moment dat u bij de notaris zit, iemand anders naar het kadaster gaat om beslag te leggen op de woning. Om te voorkomen dat schuldeisers beslag leggen op de woning net voordat deze woning op naam van de koper staat, moet de notaris een tweede controle uitvoeren. Tot dit gebeurd is, moet hij het bedrag dat betaald is voor het huis vasthouden.

Woning passeren

Als u zo snel mogelijk het geld van uw huis wilt ontvangen, dan moet u ook zo snel mogelijk een afspraak maken om de woning te passeren. Met passeren bedoelen we de formele handeling bij de notaris waarbij verkoper, koper en de notaris een akte ondertekenen. De notaris is de enige persoon die ervoor kan zorgen dat het huis ook daadwerkelijk aan de koper geleverd kan worden.

Om de verkoop van het huis te realiseren, stelt de notaris een notariële akte (akte van levering) op, waarin alle overeenkomsten en verklaringen omtrent de overdracht van het huis juridisch worden vastgelegd. De akte is pas rechtsgeldig na ondertekening door beide partijen, wat wordt gedaan tijdens het passeren van de woning. Op de dag van het passeren vindt meestal ook de sleuteloverdracht plaats.

Hoelang mag een notaris geld vasthouden na verkoop van huis?

De notaris mag uw geld nog vasthouden totdat hij de controle op beslagen heeft kunnen doen. Wanneer hij deze controle doet, is afhankelijk van de dag en tijd waarop u de akte van levering tekent. Gebeurt dit op een werkdag voor 15:00 uur in de middag, dan kan de hij de volgende dag al de nacontrole uitvoeren. U ontvangt dan hoogstwaarschijnlijk ook gelijk het geld op die dag.

Wanneer u de akte van levering tekent vlak voor het weekend of voor een feestdag, zult u waarschijnlijk enkele dagen moeten wachten op de uitbetaling. De notaris kan dan namelijk pas na de feestdagen of het weekend controleren of het huis vrij is van beslagen.

Dus, vindt u het belangrijk dat de uitbetaling zo snel mogelijk na de verkoop gebeurt? Plan het passeren bij de notaris dan in op een maandag, dinsdag of woensdag. Op deze manier heeft de hij voldoende tijd voor de controle en zal de uitbetaling snel plaatsvinden.

Hoelang mag een notaris geld vasthouden?

GERELATEERDE ARTIKELEN

Bouwkosten nieuwe woningen steeds hoger.
De bouwwereld staat al enige tijd onder druk. Ten tijde van de recessie moesten veel bouwbedrijven gedwongen afscheid nemen van goed personeel in vaste dienst. Zij werden vervangen door zzp’ers die hogere tarieven hanteerden.
Rood, gael en greun..
Als de dagen weer normaliseren na de Carnaval en u de draad weer heeft opgepakt, is het wellicht geen verkeerd idee om eens bij ons langs te komen. Misschien denkt u wel niet over verkoop van uw huis, maar met de mogelijkheden die de markt nu biedt, zou het wel eens een interessante optie kunnen ... read more
Huis gevonden? Wij doen de onderhandelingen!
Want die heeft meer overzicht van de huizenmarkt…meer kennis (van vaak voorkomende gebreken bijvoorbeeld)…meer expertise …en natuurlijk: een kwaliteitskeurmerk!