Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent (CBS)

Op 21 september 2020 meldde Het Parool dat in de augustusmaand bestaande koopwoningen maar liefst 8,2 procent in prijs waren gestegen ten opzichte van een maand van tevoren. De grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar tijd, zo bleek uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In deze periode daalde echter wel het aantal transacties.

Stijgende trend
Na de piek in augustus 2008 zette een daling van de huizenprijzen van koopwoningen in die zijn dieptepunt bereikte in juni 2013. Gemiddeld ligt de prijs van woningen momenteel zo’n 51 procent hoger dan dat dieptepunt van ruim zeven jaar geleden, becijferde het CBS.

Eind augustus 2020 werden exact 19.034 woningtransacties geregistreerd. Dat is zo’n drie procent minder dan een jaar van tevoren. Tegelijkertijd zijn in de eerste acht maanden van dit jaar ruim 148.100 woningen van eigenaar gewisseld, hetgeen ruim 5 procent méér is dan in dezelfde periode verleden jaar.

Wees wijs
Met andere woorden: absolute cijfers over woningtransacties krijgen pas inhoudelijk betekenis als je ze relateert aan economische ontwikkelingen in breder perspectief. Dat geldt zowel voor verkopende partijen – actie ondernemen voordat een eventuele daling inzet – als voor kopende partijen – de knoop doorhakken nu hypotheekrentes nog een historisch laag niveau kennen.

De bij ons kantoor aangesloten objectieve(!) hypotheekadviseur becijfert de meest ideale hypotheekvorm voor aspirant-kopers. Ons team gecertificeerde makelaars staat voor verkopers klaar hen te begeleiden om het maximale rendement uit hun vastgoedeigendom te halen. Waarmee beiden op verantwoorde wijze een nieuwe stap in hun wooncarrière kunnen zetten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aanvragen groene hypotheek zitten in de lift
Op donderdag 8 augustus meldde de BNR-webredactie dat het aantal mensen dat een groene hypotheek aanvraagt vanaf het tweede kwartaal in 2018 in één jaar tijd met 40 procent is gestegen.
Waar moet u op letten bij de bezichtiging van een huis?
U bent al een tijdje op zoek naar uw ideale woning en hebt eindelijk een huis voorbij zien komen dat misschien wel aan al uw wensen voldoet. En het goede nieuws: onze makelaar heeft een bezichtiging voor u kunnen regelen! Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u voor en tijdens de bezichtiging op moet letten. We geven u daarom een aantal tips voor de bezichtiging.
Hoe werkt een stille verkoop?
Wilt u binnenkort gaan verhuizen? De meeste mensen zetten hun woning te koop op bijvoorbeeld Funda of bij een makelaar. Maar niet iedereen vindt het fijn om zijn of haar woning zomaar in een advertentie, de krant of op het internet te plaatsen. Daarom is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om uw woning te verkopen door middel van een stille verkoop. In deze blog vertellen we graag wat een stille verkoop is en hoe het werkt.