Waar moet u op letten bij de bezichtiging van een huis?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u voor en tijdens de bezichtiging op moet letten. We geven u daarom een aantal tips voor de bezichtiging.

U bent al een tijdje op zoek naar uw ideale woning en hebt eindelijk een huis voorbij zien komen dat misschien wel aan al uw wensen voldoet. En het goede nieuws: onze makelaar heeft een bezichtiging voor u kunnen regelen! Tijdens deze bezichtiging is het de bedoeling dat u een goed en allesomvattend beeld krijgt van het huis, want in de huidige huizenmarkt is er maar weinig tijd om beslissingen te maken. Huizen gaan over de toonbank als warme broodjes. Dus bereid u goed voor op deze bezichtiging. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u voor en tijdens de bezichtiging op moet letten. We geven u daarom een aantal tips voor de bezichtiging.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bedenk van tevoren goed aan welke eisen uw toekomstige huis per se moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan eisen als minstens twee slaapkamers, een tuintje, mogelijkheid om de auto te parkeren, etc. Neem dit lijstje mee naar de bezichtiging om te controleren of het huis aan al deze belangrijkste wensen voldoet. Als u niet alle punten kunt afvinken, moet u zich nog eens goed afvragen of dit huis wel zo geschikt is voor u.

Ook raden we u aan om iemand mee te vragen naar de bezichtiging. Denk aan uw partner, beste vriend(in), moeder of iemand anders die u erg goed kent en samen met u kan bespreken of dit het ideale huis is voor u. Het is ook zeer slim om uw aankoopmakelaar mee te vragen naar de bezichtiging. Deze kan u waardevolle tips en advies geven tijdens de afspraak waar u misschien nog niet eens over had nagedacht.

Probeer tot slot nog wat achtergrondinformatie over de verkoper in te winnen. Waarom wil de verkoper gaan verhuizen? Is het huis bijvoorbeeld te klein geworden voor de nieuwe gezinssituatie of wil hij/zij gaan verhuizen omdat de nieuwe buren altijd tot laat in de nacht herrie maken? Als de beweegredenen om te verhuizen ook op u betrekking kunnen hebben, dan moet u deze belangrijke informatie natuurlijk meenemen in uw beslissing. Ook is het goed om te weten hoe lang het huis al te koop staat. Bij huizen die al langer op de markt staan, is er namelijk meer ruimte voor onderhandelingen.

Loop een rondje door de buurt

Niet alleen het huis zelf is belangrijk, maar ook de locatie waar het huis gelegen is! Het is uiteraard wel zo fijn als u ergens woont waar het over het algemeen veilig en rustig is. Om een goed beeld van de buurt te krijgen, raden we aan om voor de bezichtiging een rondje rondom het huis te lopen. Hoe voelt u zich in deze buurt? Wat voor mensen lopen er rond? Wonen er vooral veel studenten of juist veel gezinnen met kleine kinderen? Zou u zich hier overdag én ’s nachts op uw gemak voelen? Merkt u veel lawaai op van treinen, vliegtuigen of snelwegen? Is er genoeg mogelijkheid om uw auto te parkeren? Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt? Al deze factoren zouden moeten bijdragen aan uw keuze om wel of niet het huis te kopen.

Let op uw gevoel bij binnenkomst

De eerste indruk van het huis is superbelangrijk. Wat voor gevoel krijgt u als u de woning binnenkomt? Voelt u zich vrolijk en opgewekt door de hoeveelheid licht die er naar binnenstroomt? Ziet u zichzelf al in de woonkamer zitten of in de keuken staan koken? Uiteraard kan het interieur van de woning nog geheel naar eigen stijl worden aangepast, maar u moet zich wel thuis voelen op deze plek.

Stel uzelf en de verkoopmakelaar kritische vragen

Hoe enthousiast u ook over de woning bent of zich laat maken – probeer het huis ook door een kritische bril te bekijken en stel uzelf en de verkoopmakelaar een paar belangrijke vragen. Het is bijvoorbeeld goed om te weten of muren makkelijk doorbroken kunnen worden, om zo de indeling van het huis aan te passen en uw droomplannen te verwezenlijken. Ga ook na of apparatuur zoals de geiser en de vaatwasser nog in goede staat zijn en let op de afwerking van deuren en ramen. Mocht u scheuren of vochtplekken tegenkomen, vraag dan altijd aan de makelaar wat de oorzaak hiervan is. Hij/zij is verplicht om u als koper hierover te informeren. Vraag ook meer informatie over de staat van de fundering. Deze kunt u namelijk niet zien met het blote oog. Als u tot slot echt overweegt om de woning te gaan kopen, raden wij u ook aan om een bouwkundig rapport te laten opstellen. Hier kan nog waardevolle informatie uit voortkomen die u kunt meenemen in uw onderhandelingen.

Wij wensen u in ieder geval heel veel plezier en succes bij de bezichtiging. Mocht u nog hulp en advies kunnen gebruiken tijdens de bezichtiging, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Meer weten over wonen in Roermond en omgeving? Lees er alles over in onze andere blog! 

Waar moet u op letten bij de bezichtiging van een huis?

GERELATEERDE ARTIKELEN

Wonen aan het water? Wacht niet te lang!
Comfortabel wonen met schitterend uitzicht over de Maasplassen. Het is een droom van velen die binnenkort kan uitkomen. Locaties variëren van Maasboulevard tot de bekende Arlo-flat.
Regio Roermond blijft perspectief bieden
Het aanbod van koophuizen staat de laatste maanden onder druk. Hoewel de markt lijkt ‘vastgelopen’, zoals Dagblad De Limburger op 12 oktober jl. meldde, zijn er regionaal niettemin aanzienlijke verschillen.
Voor wie slim(mer) wil verkopen…
Recentelijk hebben inwoners van Roermond een flyer van ons in hun brievenbus aangetroffen. Bedoeld voor hen die – nu of op termijn – van plan zijn om hun huis te gaan verkopen. Nú is het juiste moment...