Aftrek hypotheekrente verder beperken. Dat zijn althans de plannen

De huidige woningmarkt maakt op het moment een roerige periode door. De rentetarieven zijn laag en de economie verkeert in een fase van hoogconjunctuur. Een geschikt moment voor het kabinet om in deze periode plannen te maken om de aftrek van de hypotheekrente verder te beperken.

De huizenmarkt en de Nederlandse economie; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Volgens Maarten Camps, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is de instabiliteit op de huizenmarkt de belangrijkste oorzaak van het grillige karakter van de Nederlandse economie. Dat stelde hij in zijn nieuwjaarsartikel economenblad ESB.

In economisch goede tijden, tijdens hoogconjunctuur, zwepen de woningmarkt en economie elkaar op. In een laagconjunctuur trekt die eerste de laatste weer naar beneden. Tijdens de recente crisis daalden de woningprijzen met zo’n 30 procent en liep de werkloosheid op. Nu is het omgekeerde het geval en kunnen starters nauwelijks meer een woning kopen.

In het artikel in het Financieel Dagblad van 24 januari doet Kamps een aantal voorstellen om dat tij structureel te keren. Ze variëren van het versoberen van de  hypotheekrenteaftrek tot de oprichting van een bouwfonds voor woningcorporaties en een daadwerkelijke uitvoer van de plannen per provincie om extra sociale huurwoningen te bouwen.

Het is een stelsel van met elkaar samenhangende maatregelen die u als koper óf verkoper van een woning rechtstreeks aangaan. Daar wisselen wij graag eens met u van gedachten over. Een afspraak op ons kantoor heeft u snel gemaakt.

Van Cromvoirt Makelaars - Gewoon Goed

GERELATEERDE ARTIKELEN

Aanvragen groene hypotheek zitten in de lift
Op donderdag 8 augustus meldde de BNR-webredactie dat het aantal mensen dat een groene hypotheek aanvraagt vanaf het tweede kwartaal in 2018 in één jaar tijd met 40 procent is gestegen.
Regio Roermond blijft perspectief bieden
Het aanbod van koophuizen staat de laatste maanden onder druk. Hoewel de markt lijkt ‘vastgelopen’, zoals Dagblad De Limburger op 12 oktober jl. meldde, zijn er regionaal niettemin aanzienlijke verschillen.
Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent (CBS)
Op 21 september 2020 meldde Het Parool dat in de augustusmaand bestaande koopwoningen maar liefst 8,2 procent in prijs waren gestegen ten opzichte van een maand van tevoren.