De bedenktijd bij de aankoop van een huis: hoe zit dat?

Als u een huis koopt, is het een van de belangrijkste beslissingen in uw leven. Het is een grote investering en daarom wilt u er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt. Een van de belangrijkste aspecten van het kopen van een huis is de bedenktijd, een periode waarin u als koper de mogelijkheid hebt om de koop te heroverwegen. Hoelang heeft u bedenktijd bij de aankoop van een huis? Hoe gaat dat in zijn werk? Dit artikel zal op deze vraag en meer antwoord geven.

 

Waarom is er een wettelijke bedenktijd na aankoop van een huis?

De bedenktijd is wettelijk ingesteld, zodat de koper van de aankoop van het huis af mag zien zonder dat er een opgaaf van reden gegeven hoeft te worden. Bovendien kan de koper in deze bedenktijd een deskundige inschakelen voor een second opinion over het huis. Bedenktijd is in de verkoopmarkt erg belangrijk, want als er meerdere gegadigden voor een woning zijn dan moet u vaak snel reageren. Misschien zelfs te snel. Door de extra bedenktijd wordt u vanuit de wet beschermd tegen overhaaste besluiten.

 

Hoeveel dagen bedenktijd na aankoop van het huis heeft u?

Vanaf het moment dat u de getekende koopakte heeft ontvangen, heeft u recht op drie dagen bedenktijd. Zowel de kopende als de verkopende partij kunnen niet hiervan afwijken normalerwijze. Binnen deze wettelijke bedenktijd kunt u zonder reden van opgaaf van de koopovereenkomst afzien. De ontbinding kan mondeling gedaan worden, maar het is beter dit op schrift vast te leggen. Zo loopt u niet later tegen een bewijsprobleem aan.

 

Uitzonderingen op de regel

Er geldt geen wettelijke bedenktijd, wanneer er binnen een halfjaar tussen dezelfde personen een nieuwe koop tot stand komt. Bovendien geldt de bedenktijd alle voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. U heeft geen drie dagen bedenktijd bij de koop van:

  • Woonboten
  • Huurkoop
  • Onbebouwde grond
  • Woonwagens
  • Koop op veiling waar notaris reeds bij is

 

Andere ontbindende voorwaarden

Naast de wettelijke bedenktijd zijn er nog twee voorwaarden, waarmee u onder een koopakte uit kunt komen. Wanneer u als koper met de verkoper heeft afgesproken dat er een bouwkundige keuring als onderdeel van de onderzoeksplicht koper nog moet plaatsvinden, dan kan de koper het contract ontbinden wanneer de keuring hiertoe aanleiding geeft. Ook het niet rondkrijgen van de financiering kan een reden zijn om de koopovereenkomst te ontbinden. Hiervoor wordt in het contract een termijn afgesproken en wanneer de geldverstrekkers de geldlening afkeuren, dan kan de koper alsnog de aankoop van het huis annuleren.

 

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in op het moment dat de koper een getekend exemplaar van de koopovereenkomst heeft gekregen, dus niet nadat de koper getekend heeft. De bedenktijd mag niet in het weekeinde eindigen noch op een feestdag. Eindigen uw drie dagen dan, dan verschuift de bedenktijd tot de eerstvolgende werkdag. Ook moeten binnen de bedenktijd minstens twee dagen niet in het weekend vallen.

 

Bedenktijd aankoop woning verlengen

Het is niet mogelijk om een kortere bedenktijd af te spreken. Wel kunnen de verkoper en koper een langere periode dan drie dagen afspreken. Bovendien zijn er organisaties in de weer om de wettelijke bedenktijd te verlengen van drie naar veertien dagen.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Stijgend aanbod, woningen sneller verkocht
Het aanbod van koophuizen staat de laatste maanden onder druk. Hoewel de markt lijkt ‘vastgelopen’, zoals Dagblad De Limburger op 12 oktober jl. meldde, zijn er regionaal niettemin aanzienlijke verschillen.
Voor wie slim(mer) wil verkopen…
Recentelijk hebben inwoners van Roermond een flyer van ons in hun brievenbus aangetroffen. Bedoeld voor hen die – nu of op termijn – van plan zijn om hun huis te gaan verkopen. Nú is het juiste moment...
Bouw Résidence ‘De Koningssteen’ officieel van start
Onder grote belangstelling gaf wethouder Tim Snijckers van gemeente Maasgouw op vrijdag 6 september jongstleden het officiële startsein voor de bouw van Résidence ‘De Koningssteen’ in Maasbracht. Het majeure bouwproject aan de Havenstraat – de ‘Côte d’Azur’ van Midden-Limburg – vergde enkele jaren aan voorbereiding en betreft een samenwerking tussen diverse (lokale) partijen. Introductie van ... read more