Energielabel verplicht voor bedrijfspanden

Bent u al op de hoogte van de nieuwe wetgeving over energielabels voor bedrijfspanden? In deze blog leest u er meer over!

Wist u dat het vanaf 1 januari 2023 verplicht is voor bedrijfspanden om minimaal over energielabel C te beschikken? Met het energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig een gebouw is, maar ook welke energiebesparende maatregelen er nog genomen kunnen worden. Het label kan dus worden gezien als een maatstaf om te bepalen hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een gebouw is. Het energielabel loopt van A t/m G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst zuinig. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Benieuwd naar wat het verplichten van het energielabel voor uw bedrijfspand betekent? Lees dan snel verder.

Waarom een energielabel?

Het energielabel is door de overheid in het leven geroepen om eigenaren te informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Voor een groene en duurzame wereld is het belangrijk om stil te staan bij het energieverbruik van gebouwen, maar ook van producten zoals bijvoorbeeld wasmachines of koelkasten. Daarnaast geeft het energielabel een indicatie van de energierekening. Dit is handige informatie voor potentiële kopers en/of huurders van gebouwen. Zij weten aan de hand van het energielabel meteen hoe energiezuinig het gebouw is en kunnen op basis hiervan een inschatting maken van de maandelijkse energierekening.

Naast dat je kunt zien hoe energiezuinig een woning is, kun je ook zien welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het dak te isoleren of door zonnepanelen te plaatsen. Niet alleen voor de wereld, maar ook voor uw portemonnee is het belangrijk om te streven naar een zo zuinig mogelijk energielabel. Met een energiezuinig huis bespaart u namelijk aanzienlijk op de maandelijkse energiekosten. Zo houdt u meer geld over voor leuke dingen!

Energielabel voor bedrijfspanden verplicht

Hoe zit het nu met de verplichting van het energielabel voor bedrijfspanden? Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling, maar vanaf 1 januari 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Als het gebouw niet aan de juiste eisen voldoet om minimaal energielabel C te mogen dragen, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze wetgeving verplicht ondernemers om ook het bedrijfspand zo energiezuinig mogelijk te maken en eventueel energiebesparende maatregelen te nemen.

Om het label te bepalen, komt er een energieadviseur langs. Diegene maakt een labelberekening als wordt vermoed dat het kantoor energiezuinig is (A t/m C). Op het moment dat de energieadviseur bepaalt dat het kantoor niet energiezuinig is (D t/m G), dan dient u maatregelen te nemen om tot minimaal energielabel C te komen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of door het pand beter te isoleren.

Bent u benieuwd wat de wetgeving voor uw bedrijfspand gaat betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Onze ervaren medewerkers van Van Cromvoirt Makelaars leggen u er graag meer over uit én bespreken de mogelijkheden met u.

Energielabel verplicht voor bedrijfspanden

GERELATEERDE ARTIKELEN

Qualis magazine: driemaandelijks topaanbod
Van Cromvoirt Makelaars maakt deel uit van Qualis, een selecte groep NVM-makelaars die in Nederland grote expertise hebben in het exclusieve segment van onroerend goed. In regio Roermond is van Cromvoirt Makelaars de enige NVM-makelaardij die het Qualis-predikaat mag voeren.
Hoe werkt een stille verkoop?
Wilt u binnenkort gaan verhuizen? De meeste mensen zetten hun woning te koop op bijvoorbeeld Funda of bij een makelaar. Maar niet iedereen vindt het fijn om zijn of haar woning zomaar in een advertentie, de krant of op het internet te plaatsen. Daarom is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om uw woning te verkopen door middel van een stille verkoop. In deze blog vertellen we graag wat een stille verkoop is en hoe het werkt.
Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent (CBS)
Op 21 september 2020 meldde Het Parool dat in de augustusmaand bestaande koopwoningen maar liefst 8,2 procent in prijs waren gestegen ten opzichte van een maand van tevoren.