Energielabel verplicht voor bedrijfspanden

Bent u al op de hoogte van de nieuwe wetgeving over energielabels voor bedrijfspanden? In deze blog leest u er meer over!

Wist u dat het vanaf 1 januari 2023 verplicht is voor bedrijfspanden om minimaal over energielabel C te beschikken? Met het energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig een gebouw is, maar ook welke energiebesparende maatregelen er nog genomen kunnen worden. Het label kan dus worden gezien als een maatstaf om te bepalen hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend een gebouw is. Het energielabel loopt van A t/m G, waarbij A het meest zuinig is en G het minst zuinig. De energielabelklasse wordt bepaald op basis van primair fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar. Benieuwd naar wat het verplichten van het energielabel voor uw bedrijfspand betekent? Lees dan snel verder.

Waarom een energielabel?

Het energielabel is door de overheid in het leven geroepen om eigenaren te informeren over de energiezuinigheid van een gebouw. Voor een groene en duurzame wereld is het belangrijk om stil te staan bij het energieverbruik van gebouwen, maar ook van producten zoals bijvoorbeeld wasmachines of koelkasten. Daarnaast geeft het energielabel een indicatie van de energierekening. Dit is handige informatie voor potentiële kopers en/of huurders van gebouwen. Zij weten aan de hand van het energielabel meteen hoe energiezuinig het gebouw is en kunnen op basis hiervan een inschatting maken van de maandelijkse energierekening.

Naast dat je kunt zien hoe energiezuinig een woning is, kun je ook zien welke maatregelen er nog genomen kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het dak te isoleren of door zonnepanelen te plaatsen. Niet alleen voor de wereld, maar ook voor uw portemonnee is het belangrijk om te streven naar een zo zuinig mogelijk energielabel. Met een energiezuinig huis bespaart u namelijk aanzienlijk op de maandelijkse energiekosten. Zo houdt u meer geld over voor leuke dingen!

Energielabel voor bedrijfspanden verplicht

Hoe zit het nu met de verplichting van het energielabel voor bedrijfspanden? Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling, maar vanaf 1 januari 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Als het gebouw niet aan de juiste eisen voldoet om minimaal energielabel C te mogen dragen, dan mag het niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze wetgeving verplicht ondernemers om ook het bedrijfspand zo energiezuinig mogelijk te maken en eventueel energiebesparende maatregelen te nemen.

Om het label te bepalen, komt er een energieadviseur langs. Diegene maakt een labelberekening als wordt vermoed dat het kantoor energiezuinig is (A t/m C). Op het moment dat de energieadviseur bepaalt dat het kantoor niet energiezuinig is (D t/m G), dan dient u maatregelen te nemen om tot minimaal energielabel C te komen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of door het pand beter te isoleren.

Bent u benieuwd wat de wetgeving voor uw bedrijfspand gaat betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Onze ervaren medewerkers van Van Cromvoirt Makelaars leggen u er graag meer over uit én bespreken de mogelijkheden met u.

Energielabel verplicht voor bedrijfspanden

GERELATEERDE ARTIKELEN

Wonen aan het water? Wacht niet te lang!
Comfortabel wonen met schitterend uitzicht over de Maasplassen. Het is een droom van velen die binnenkort kan uitkomen. Locaties variëren van Maasboulevard tot de bekende Arlo-flat.
Aanvragen groene hypotheek zitten in de lift
Op donderdag 8 augustus meldde de BNR-webredactie dat het aantal mensen dat een groene hypotheek aanvraagt vanaf het tweede kwartaal in 2018 in één jaar tijd met 40 procent is gestegen.
Waar moet u op letten bij de bezichtiging van een huis?
U bent al een tijdje op zoek naar uw ideale woning en hebt eindelijk een huis voorbij zien komen dat misschien wel aan al uw wensen voldoet. En het goede nieuws: onze makelaar heeft een bezichtiging voor u kunnen regelen! Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u voor en tijdens de bezichtiging op moet letten. We geven u daarom een aantal tips voor de bezichtiging.