Wanneer moet u uw huis verkopen?

Het moment om uw huis te verkopen is een van de belangrijkste financiële beslissingen die u kunt nemen. Het kiezen van het juiste tijdstip om uw huis te verkopen kan namelijk een grote impact hebben op de uiteindelijke verkoopprijs en uw persoonlijke situatie. In deze blog bespreken we daarom wanneer u uw huis moet verkopen en met welke factoren u rekening dient te worden.

Met welke factoren moet u rekening houden?

Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen, wanneer u uw huis moet verkopen. Denk hierbij aan zaken als:

  • Duur van het begin tot het einde van de verkoop, wat gemiddeld 2.5 maand in beslag neemt.
  • Wat zijn de trends en ontwikkelingen op woningmarkt? Houd bijvoorbeeld de huizenprijzen in de gaten om een zo goed mogelijke verkoopprijs vast te stellen.
  • Houd rekening met kooppatronen per seizoen in de woningmarkt. Vermijd bijvoorbeeld vakanties en de kerst.
  • Persoonlijke omstandigheden. Wanneer u bijvoorbeeld met spoed uw huis moet verkopen, als u op het punt staat te emigreren.

Wanneer uw huis te koop zetten gekeken naar vastgoedplatformen?

Woningplatformen als Funda laten zomermaanden en wintermaanden zien als het perfecte moment om uw woning te verkopen. Er zijn echter voor- en nadelen aan ieder seizoen verbonden:

  • Winter: in de winterperiode zijn meer serieuze kopers aanwezig. Een nadeel is dat uw buitenruimte er minder florissant bij ligt bij bezichtigingen.
  • Lente: dit is de populairste tijd om uw huis te verkopen, want uw buitenruimte is in de bloei en natuurlijk daglicht benadrukt uw interieur. Een nadeel van een verkoop in dit seizoen is de hoge concurrentie.
  • Zomer: de concurrentie in dit seizoen ligt lager dan in de lente en je buitenruimte ligt er ook prima bij. Bovendien zijn de dagen langer voor huisbezichtigingen en hebben veel mensen vrij, dus kunnen ze meer aandacht besteden aan een huizenjacht. Een nadeel is echter dat veel anderen op vakantie zijn, waardoor uw huis niet alle potentiële kopers bereikt.
  • Herfst: een belangrijke periode in de huizenmarkt, omdat veel vakantiegangers terug zijn en nu echt dit jaar nog een huis willen kopen. Bovendien is in deze periode de NVM Open Huizen Dag met veel bezoekers. Het grote nadeel is dat toch minder bezoekers bereikt worden dan in het voorjaar en je buitenruimte begint al wat grauwer te ogen.

huis online zetten verkoop

Wanneer uw huis verkopen, wanneer gekeken wordt naar transacties?

Wanneer u kijkt naar huizentransacties bij het Kadaster, dan zijn de uitschieters in de maanden mei, juli, oktober, november en december. Ervan uitgaande dat de gemiddelde tijd tussen de verkoop tot aan de overdracht rond de drie maanden ligt, dan zouden de herfst en lente het beste moment zijn om uw huis te koop te zetten en het verkoopproces te starten. December spant hierbij de kroon wat betreft de overdrachten. Dit kan verklaard worden door de fiscale voorwaarden en hypotheekleenvoorwaarden.

Welke dag moet u uw huis te koop zetten?

Wanneer u kijkt naar bezoekersaantallen op woningplatformen en social media zult u ontdekken dat de meeste woningzoekers online zijn op woensdag. Op donderdag bezoeken mensen de sites wel, maar is de bezoekerstijd het kortst. Op zondag zijn de minste bezoekers te vinden, maar de bezoektijd aan de woningplatformen zijn wel het langst in het weekend. Dit heeft te maken met de gunstigste tijd wanneer u een huis moet kopen.

Wanneer huis verkopen na aankoop?

Stel, u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, wanneer moet u uw oude huis verkopen na aankoop van uw nieuwe woning? Wanneer u kiest voor een nieuwbouwwoning is het raadzaam de verkoop van uw huis binnen een halfjaar voor de oplevering te bewerkstelligen. Dit om te profiteren van een maximale opbrengst en gunstige markt. Overleg met uw verkoopmakelaar wat de beste verkoopstrategie is.

Wanneer u pas een huis gekocht heeft en toch blijkt dat het niet het huis van uw dromen is, dan kunt u het beste het huis binnen drie jaar na aankoop verkopen. Dit kan altijd wel eens voorkomen, wanneer een andere mogelijkheid zich voordoet of vanwege persoonlijke omstandigheden. Verkoopt u uw huis weer binnen zes maanden krijgt u zelfs uw betaalde overdrachtsbelasting weer terug.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Qualis magazine: driemaandelijks topaanbod
Van Cromvoirt Makelaars maakt deel uit van Qualis, een selecte groep NVM-makelaars die in Nederland grote expertise hebben in het exclusieve segment van onroerend goed. In regio Roermond is van Cromvoirt Makelaars de enige NVM-makelaardij die het Qualis-predikaat mag voeren.
Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent (CBS)
Op 21 september 2020 meldde Het Parool dat in de augustusmaand bestaande koopwoningen maar liefst 8,2 procent in prijs waren gestegen ten opzichte van een maand van tevoren.
Statement maatregelen
Covid-19
Op advies van de NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars) en naar aanleiding van de persconferentie gisteravond hebben wij verdere maatregelen getroffen omtrent Covid-19.