Een woning splitsen; hoe gaat dat in zijn werk?

Bent u geïnteresseerd om een woning te splitsen? Dit vergt een aantal stappen voordat het kan worden uitgevoerd.

Als huiseigenaar in Nederland is het concept van “woning splitsen” wellicht een interessante mogelijkheid om te overwegen. Het kan een winstgevende investering zijn of een manier om meer ruimte te creëren voor verschillende doeleinden. In dit artikel zullen we bespreken of u in Nederland zomaar een huis mag splitsen en welke stappen u moet nemen om het proces te voltooien.

Wat houdt een woningsplitsing in?

Het splitsen van een woning houdt in dat een bestaande woning wordt opgedeeld in meerdere afzonderlijke wooneenheden. Dit kunnen appartementen, studio’s of andere zelfstandige woonruimtes zijn. Woning splitsen kan worden gedaan om verschillende redenen, waaronder het genereren van extra inkomsten door verhuur, het accommoderen van meerdere huishoudens in één pand, of het creëren van ruimte voor zakelijke doeleinden.

Waarom een woning splitsen?

Uw huis splitsen kan een perfecte oplossing vormen, wanneer het huis u te groot wordt en het onderhoud u te veel wordt. Een woningsplitsing kan echter ook meer geld genereren door het vragen van huur. Bovendien bespaart u zo de moeite van een verhuizing en kunt u goedkoper in uw eigen omgeving blijven wonen. Voor starters is een woningsplitsing de perfecte mogelijkheid. Mensen hebben vaak te veel ruimte over en starters krijgen zo de mogelijkheid om in een kleine, betaalbare woning te wonen.

Mag u uw woning splitsen?

Het proces van woning splitsen vereist naleving van wettelijke en technische vereisten om ervoor te zorgen dat de veiligheid en leefbaarheid van de afzonderlijke eenheden gewaarborgd zijn. Bovendien kan de gemeente ervoor kiezen om uw aanvraag tot woningsplitsing af te keuren. In het bestemmingsplan staat namelijk opgenomen hoeveel woningen een bouwvlak mag dragen. In veel gevallen is dit namelijk maar een woning. De gemeente wijkt slechts zelden af van het bestemmingsplan

Omzetten of splitsen

Een woning omzetten is weer wat anders dan een woning splitsen. Bij het omzetten maakt u de woning gereed voor kamerverhuur. Bij een woningsplitsing maakt u van een woning meerdere woningen met eigen voorzieningen. Bij kamerverhuur heeft u te maken met meerdere gedeelde voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan studentenkamers.

Bouwkundig of kadastraal splitsen woning

Er zijn twee soorten woningsplitsingen: bouwkundig en kadastraal. Bij een bouwkundige splitsing splitst u de woning in appartementen om te verhuren. Bij het kadastraal splitsen van een woning splitst u uw woning om hierna deze zelfstandige appartementen te verkopen. Ieder appartement krijgt een perceelnummer en definitieve grens. Logischerwijs moeten de appartementen bij een kadastrale splitsing aan andere voorwaarden voldoen dan bij een bouwkundige splitsing:

  • Eigen badkamer
  • Eigen huisnummer
  • Losse keuken
  • Eigen voordeur

Een buitenruimte is niet verplicht: bij beide vormen van woningsplitsing niet. Een buitenruimte toevoegen werkt echter wel waarde verhogend.

Stappenplan woning splitsen

Grofweg zou u kunnen zeggen dat het proces van het splitsen van uw woning tien stappen bevat:

  • Ga eerst na of het splitsen van uw huis voor u gunstig is.
  • Vraag bij uw gemeente na of u uw huis mag splitsen.
  • Lees de voorwaarden van uw hypotheek na.
  • Wanneer u kiest voor de woningsplitsing, denk dan meteen na over het verduurzamen van uw woning. Denk ook aan uw energielabel. Lees hier meer over het energielabel bij bedrijfspanden.
  • Stel de totaalkosten op en weeg ze af tegen uw budget.
  • Vraag advies in bij hypotheekadviseur. Ontdekt de mogelijkheden en maak een afspraak.
  • Stel een bouwkundig plan op.
  • Maak een volledig zelfstandige woning.
  • Neem contact op met de nodige partijen.
  • Woning splitsen.

Vergunning huis splitsen

Voor u begint met het splitsen van uw woning, moet u eerst bij de gemeente verscheidene vergunningen aanvragen wanneer een woningsplitsing door de gemeente is goedgekeurd. Ten eerste heeft u een omgevingsvergunning nodig, waardoor de gemeente u toestemming verleent om te mogen verbouwen. In sommige Nederlandse gemeentes heeft u bovendien een speciale splitsingsvergunning nodig.

Kosten splitsen woning

Het splitsen van een woning brengt allerhande kosten met zich mee. Verbouwingen zijn immers niet goedkoop. U moet betalen voor een aannemer, materialen en dergelijken. Bovendien kost de aanvraag van een vergunning ook wel wat. Ook de benodigde documenten voor de aanvraag kosten u wat, doordat u vaak een bouwkundig tekenaar en constructeur moet inschakelen. Wanneer u de woning kadastraal gaat splitsen, moet u daarbij rekening houden een splitsingsakte op te laten stellen door een notaris. Ook dit kost geld. Lees hier meer over de werkzaamheden van een notaris en hoe lang deze uw geld mag vasthouden.

Een woning splitsen; hoe gaat dat in zijn werk?

GERELATEERDE ARTIKELEN

Huizenprijzen stijgen met meer dan 8 procent (CBS)
Op 21 september 2020 meldde Het Parool dat in de augustusmaand bestaande koopwoningen maar liefst 8,2 procent in prijs waren gestegen ten opzichte van een maand van tevoren.
Qualis magazine: driemaandelijks topaanbod
Van Cromvoirt Makelaars maakt deel uit van Qualis, een selecte groep NVM-makelaars die in Nederland grote expertise hebben in het exclusieve segment van onroerend goed. In regio Roermond is van Cromvoirt Makelaars de enige NVM-makelaardij die het Qualis-predikaat mag voeren.
Stijgend aanbod, woningen sneller verkocht
Het aanbod van koophuizen staat de laatste maanden onder druk. Hoewel de markt lijkt ‘vastgelopen’, zoals Dagblad De Limburger op 12 oktober jl. meldde, zijn er regionaal niettemin aanzienlijke verschillen.