De woonoppervlakte van een woning berekenen

Ga je zelf aan de slag met het berekenen van je woonoppervlakte? Lees dan deze tips!

Wanneer u als ouder samen met uw kinderen op zoek gaat naar een woning, zoekt u een andere grootte oppervlakte dan wanneer u een plekje voor uzelf nodig heeft. Tijdens het scrollen van het woningaanbod op Van Cromvoirt Makelaars, kijkt u in eerste instantie vooral naar de woonoppervlakte. Maar hoe wordt de woonoppervlakte eigenlijk berekend? Waar moet rekening mee worden gehouden? Worden alle ruimtes meegerekend, of zijn er uitzonderingen? Meten is weten, dus we doen het graag op de correcte manier. Lees verder om erachter te komen hoe de woonoppervlakte van een woning wordt berekend.

Woonoppervlakte

De formule voor het berekenen van een woonoppervlakte is voor iedereen hetzelfde: lengte x breedte. Zo makkelijk gaat het in praktijk echter niet altijd, aangezien er kamers zijn met verschillende afmetingen, kelders, gangen, noem maar op. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is het verplicht om de netto woonoppervlakte te meten. De netto woonoppervlakte bestaat uit de netto woonruimte, plus inpandige ruimtes, buitenruimtes die aan het hoofdgebouw vast staan en externe bergruimtes. Ruimtes zoals een balkon, schuur, trapgat groter dan 4 vierkante meter en garage horen daar bijvoorbeeld niet bij.

Meten van de woningoppervlakte

Om de woonoppervlakte van een huis te berekenen, meet je van binnenmuur tot binnenmuur. Dit houdt in dat u de dikte van de muren niet in de berekening meeneemt. Wanneer er sprake is van een schuin dak, mag het oppervlakte boven 1,50 meter hoogte meegeteld worden.

Houd ook rekening met het berekenen van de woonoppervlakte van uw zolder. Een bergzolder, bijvoorbeeld, is een zolder die alleen toegankelijk is met een niet vaste trap, of een zolder met onvoldoende daglicht, oftewel het raamoppervlakte is kleiner dan één vierkante meter). Om de woningoppervlakte te berekenen, worden de oppervlaktes van de ruimtes bij elkaar opgeteld. Tip: deel de woning in in logische gedeeltes, zodat u makkelijk de lengte en breedte van vlakken kunt meten. Zo weet u precies hoe de woonoppervlakte, eenvoudig, berekend wordt!

Wordt de inhoud van de woning gemeten? Deze inhoud wordt wel vanaf de buitenzijde gemeten, oftewel de som van lengte x breedte x hoogte. Ook wanneer de woning geen plat dak heeft, wordt van de onderzijde van de begane grond gemeten tot de bovenkant van het dak.

Perceeloppervlakte van een woning

Wanneer van toepassing, wordt ook altijd de perceeloppervlakte gemeten en getoond. Onder de perceeloppervlakte behoort het stuk grond waar de woning op staat, plus additionele percelen. De tuin, oprit en stoep vallen daar dus ook onder. Dit hoeft u niet zelf te meten, aangezien de data te vinden is in het kadaster dat u bij de gemeente kunt opvragen. De perceeloppervlakte ziet u alleen terug wanneer de bewoner eigenaar is van de grond; appartementen zijn daar een voorbeeld van, aangezien de bewonder mede-eigener van de woning wordt en appartementsrechten krijgt.

Mocht u nog hulp of advies nodig hebben, stel gerust uw vragen door contact met ons op te nemen.

Disclaimer: aan de plattegronden die gepresenteerd worden, kunnen geen rechten worden ontleend.

De woonoppervlakte van een woning berekenen

GERELATEERDE ARTIKELEN

Hoelang mag een notaris geld vasthouden?
Na het lezen van deze blog weet u precies waarom en hoe lang uw notaris uw geld vasthoudt bij de verkoop van het huis.
Wat is de betekenis van de NVM afkorting?
In de wereld van de makelaardij komt de afkorting NVM vaak voor. Maar wat is de betekenis van deze afkorting nou eigenlijk? Dat en meer leggen we uit in deze blog. Waar staat de afkorting NVM voor? NVM staat voor de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Om precies te zijn gaat het hierbij om de Nederlandse ... read more
Bouw energieneutrale huizen blijft achter
Energieneutrale woningen lijken nauwelijks voet aan de grond te krijgen in Nederland. Op het moment telt ons land slechts 13.000 nul-op-de-meter woningen waarmee de doelstelling van 100.000 ver weg lijkt.