Bieden op een huis per inschrijving: zo werkt het

Bent u geïnteresseerd in het bieden op een huis per inschrijving? In deze blog leest u precies hoe dit in z’n werk gaat!

Wanneer u van plan bent een huis te kopen, dan komt er veel op u af. Bekijk hier alvast onze woningen die te koop staan. In de zoektocht naar een geschikt huis komt u wellicht de term “bieden op inschrijving” tegen. Wat betekent dit eigenlijk en hoe verschilt het van andere methoden van onroerend goed transacties? Deze blog zal dieper op deze term ingaan.

Wat houdt bieden op inschrijving in?

Wanneer u te maken krijgt met een bod op inschrijving, dan zult u met een biedingsdeadline kampen. Voor een bepaalde datum en tijd moet u een bod op de woning gedaan hebben. U doet slechts één bod zonder te weten wat uw concurrenten bieden. Het bod dat u doet, is meteen uw eindbod; u kunt deze niet meer verhogen. In slechts enkele gevallen zal de verkoper nog met twee gelijke biedingen onderhandelen, wanneer het lagere bod tegen betere voorwaarden wil kopen.

Waarom kiest men voor bieden op een huis per inschrijving?

In deze krappe woningmarkt zullen veel mensen door het tekort aan woningen reageren op een en hetzelfde huis. Dit houdt voor de verkoper veel bezichtigingen en veel verschillende mensen die een bod uitbrengen in. Het bieden op een huis per inschrijving zorgt er in deze gevallen voor dat alle potentiële kopers gelijke kansen hebben om een bod uit te brengen. Dit elimineert het risico van onderhandelingen die plaatsvinden achter gesloten deuren, wat kan leiden tot wantrouwen en ontevredenheid bij kopers. Voor verkopers kan het inschrijvingssysteem resulteren in hogere verkoopprijzen. Doordat kopers concurreren met hun biedingen, kan de uiteindelijke verkoopprijs de marktwaarde beter weerspiegelen.

Bieden op inschrijving tips

Voordat u een bod op inschrijving kunt uitbrengen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Het belangrijkste is natuurlijk uzelf de vraag te stellen wat u moet bieden op een woning? Hoe stelt u een bod vast? U heeft natuurlijk maar een kans, dus het bod moet wel goed zijn, wilt u kans maken op de woning. U moet de gouden middenweg vinden tussen een bod dat hoog genoeg is om serieus overwogen te worden en een bod dat veel te hoog is. Houd de volgende tips in uw achterhoofd:

  • Houd rekening met uw te besteden budget op basis van de hypotheek die u mag aanvragen.
  • Blijf in de buurt van de woningwaarde, die u kunt raadplegen via de aankoopmakelaar. Overbied nooit te veel!
  • Wat wilt u zelf aan de woning uitgeven?
  • Welke voorwaarden stelt u?

Hoe werkt bieden op inschrijving?

Wanneer u een bod in gedachten heeft, kunt u die uitbrengen bij de verkopend makelaar via mail, telefonisch gesprek en zelfs schriftelijk. Lees hier meer over de diensten van de verkoopmakelaar. U geeft niet alleen uw bod weer bij deze makelaar, maar ook vermeldt u in uw bericht eventuele ontbindende voorwaarden. Dit zijn de voorwaarden die u stelt, waarmee u nog onder de aankoop van het huis zou kunnen uitkomen. Een zo’n voorwaarde zou kunnen zijn dat u onder voorbehoud het bod plaatst om de hypotheek rond te krijgen. Ook kunt u er een bouwkundige inspectie voorwaarde in verwerken. Dit houdt in dat u, wanneer blijkt dat bij de eindinspectie van de woning gebreken naar voren komen, de aankoop mag annuleren. Lees hier meer over de eindinspectie van een koopwoning.

Hoe wint uw bod?

Het is niet altijd het geval dat het hoogste bod wint. Welke voorwaarden u stelt, wordt ook vaak in het besluit van de verkoper meegenomen. Als er bijvoorbeeld een bod wordt uitgebracht zonder voorbehoud van financiering in combinatie met een goed bod, dan kan een verkoper besluiten voor zekerheid en dit bod accepteren. Verkopers zijn toch ook wel gevoelig voor een persoonlijk bod, dus schroom vooral ook niet om uw persoonlijke verhaal te vertellen. Dat geeft u vaak de gunfactor en dat kan u zo maar een huis opleveren. 

Het kopen van een huis is misschien wel een van de grootste investeringen van uw leven. Het is dus niet meer dan normaal dat u daar goed over nadenkt, zeker als u twijfelt. Na de koop is er wel eens sprake van bedenktijd, meer hierover leest u in deze blog!

Een woning splitsen; hoe gaat dat in zijn werk?

GERELATEERDE ARTIKELEN

Een gezond thuis heb je zelf in de hand!
De temperaturen stijgen, het kabinet overweegt terrasbezoek mogelijk te maken, en de tuin gaat weer deel uitmaken van ons leven. En met name dat laatste is een heerlijke stimulans voor onze gezondheid.
Wat is de betekenis van de NVM afkorting?
In de wereld van de makelaardij komt de afkorting NVM vaak voor. Maar wat is de betekenis van deze afkorting nou eigenlijk? Dat en meer leggen we uit in deze blog. Waar staat de afkorting NVM voor? NVM staat voor de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Om precies te zijn gaat het hierbij om de Nederlandse ... read more
Wonen aan het water? Wacht niet te lang!
Comfortabel wonen met schitterend uitzicht over de Maasplassen. Het is een droom van velen die binnenkort kan uitkomen. Locaties variëren van Maasboulevard tot de bekende Arlo-flat.