Wat is het verschil tussen een waardebepaling en taxatie?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt u vaak termen tegen zoals “waardebepaling” en “taxatie”. Hoewel ze op het eerste gezicht hetzelfde lijken, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee, ondanks dat ze allebei gaan over de waarde van uw woning. In dit artikel gaan we daarom dieper in op het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie.

Wat zegt een waardebepaling?

Bij een waardebepaling geeft uw NVM makelaar gratis een inschatting van uw woningwaarde op basis van zijn kennis en ervaring. Hierbij adviseert hij u wat de verkoopwaarde van uw woning zou kunnen zijn. Dit genoemde bedrag is nog geen vaste prijs, waar u niks meer aan kunt veranderen. De makelaar baseert zijn adviesprijs mede op dingen als de locatie van uw woning, de staat hiervan, uw woonoppervlakte en de verkoopprijzen van andere woningen in de straat en buurt.

Wanneer kiest u voor een waardebepaling?

Een waardebepaling van uw verkoopmakelaar is erg handig, want dan heeft u een goed beeld van welke prijs u kunt vragen voor uw woning. Bovendien kunt u dan voor die waarde ook een nieuwe woning zoeken.

Wat is een taxatie?

Bij een taxatie wordt de actuele marktwaarde vastgesteld. Dit is de waarde van de woning, wanneer u deze wilt kopen of verkopen. Dit is een vaste prijs, waaraan niet meer gesleuteld kan worden. Een taxatie wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. De taxateur stelt bij een taxatie ook het taxatierapport op, dat dingen opneemt als het soort object, grootte, ligging, WOZ-waarde, kadastrale gegevens en bouwkundige staat van de woning. Zelfs mogelijke bodemverontreinigingen staan vermeld.

Wanneer kiest u voor een taxatie?

Een taxatierapport heeft u nodig, wanneer u een woning wilt kopen en op het punt staat een hypotheek aan te vragen. De woning dient dan namelijk als onderpand voor de bank. Een bank wil namelijk weten dat de woning de waarde dekt van de hypotheek, die er verstrekt wordt. Een taxatierapport is bovendien vaak een vereiste bij ophoging of oversluiten van een hypotheek.

Belangrijkste verschil tussen een taxatie en waardebepaling

Er zijn een aantal grote verschillen tussen een waardebepaling en een taxatie. Het grootste verschil voor u is wellicht dat de waardebepaling gratis is, terwijl aan een taxatie kosten verbonden zijn. Die kosten variëren tussen de €500 en €1.000. Een ander belangrijk verschil tussen een taxatie en een waardebepaling is dat een waardebepaling meer een adviserende functie heeft, terwijl een taxatierapport officieel en bindend is. Doordat een taxatierapport een officieel document is, wordt deze gecontroleerd door een validatie-instituut en worden er bepaalde eisen aan gesteld. Zo moet een taxatie uitgevoerd worden door een erkende taxateur. Dit kan de makelaar zijn, maar dat kan ook een losse instantie zijn. Door de officiële status kunt u met een taxatierapport een hypotheek aanvragen, ophogen of oversluiten, wat met slechts een waardebepaling niet mogelijk is.

Wat houdt dat verschil tussen waardebepaling en taxatie voor u in?

Wat houdt dit voor u in, als u een woning wilt kopen of verkopen? Een waardebepaling is geschikt, wanneer u wilt verkopen of kopen en u slechts wilt weten wat uw te besteden budget is. Wanneer u een hypotheek moet afsluiten, ophogen of oversluiten, dan bent u op een taxatierapport aangewezen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Wonen aan het water? Wacht niet te lang!
Comfortabel wonen met schitterend uitzicht over de Maasplassen. Het is een droom van velen die binnenkort kan uitkomen. Locaties variëren van Maasboulevard tot de bekende Arlo-flat.
Waar moet u op letten bij de bezichtiging van een huis?
U bent al een tijdje op zoek naar uw ideale woning en hebt eindelijk een huis voorbij zien komen dat misschien wel aan al uw wensen voldoet. En het goede nieuws: onze makelaar heeft een bezichtiging voor u kunnen regelen! Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u voor en tijdens de bezichtiging op moet letten. We geven u daarom een aantal tips voor de bezichtiging.
Voor wie slim(mer) wil verkopen…
Recentelijk hebben inwoners van Roermond een flyer van ons in hun brievenbus aangetroffen. Bedoeld voor hen die – nu of op termijn – van plan zijn om hun huis te gaan verkopen. Nú is het juiste moment...