Bijna mag u zichzelf de eigenaar noemen van die prachtige koopwoning. De sleuteloverdracht is immers in zicht. Maar voordat u het koopcontract gaat tekenen, zal er eerst nog een eindinspectie van de koopwoning moeten plaatsvinden. In deze blog vertellen we u alles wat u moet weten over de eindinspectie.
Is de eindinspectie van een koopwoning verplicht?
De eindinspectie van een koopwoning is voor u als koper zeer belangrijk en de verkoper is verplicht om aan de inspectie mee te werken. Dat is namelijk geregeld in artikel 6.5 van de koopovereenkomst:
6.5 Koper heeft het recht om direct voorafgaand aan het passeren van de akte van levering de onroerende zaak van binnen en van buiten te inspecteren.
Het is belangrijk om de eindinspectie uit te voeren om ervoor te zorgen dat u als koper niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. In de tussentijd van het uitbrengen van het bod tot aan de sleuteloverdracht, kan er immers nog een heleboel gebeurd zijn met de woning. Misschien is er wel een onderdeel in de keuken stuk gegaan of zijn er beschadigingen aan de vloer gekomen. Het is daarom goed om tijdens de eindinspectie nog eens een kritische blik op het huis te werpen.
Wanneer vindt de eindinspectie van een koopwoning plaats?
De eindinspectie vindt meestal plaats vlak voor de sleuteloverdracht. Afhankelijk van de grootte van de woning, wordt hier ongeveer een half uur voor ingepland. Zowel de verkopende partij als de kopende partij moet aanwezig zijn bij de eindinspectie van de woning.
Waar moet ik op letten bij de eindinspectie van mijn koopwoning?
Tijdens het inspecteren van de woning zijn er een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten. We sommen deze zaken op in onze eindinspectie koopwoning checklist:
Controleer de meterstanden
In het jaar dat de woning wordt overgedragen, zal zowel de verkoper als de koper kosten maken aan gas, water en stroom in het huis. Om precies duidelijk te krijgen wie wat moet betalen, moeten de meterstanden worden gecontroleerd. Deze worden genoteerd en ondertekend tijdens de inspectie.
Controleer of alles nog naar behoren werkt
Uiteraard is het ook erg belangrijk om te controleren of er sinds de bezichtiging van het huis of het tekenen van de koopovereenkomst geen beschadigingen meer aan het huis zijn gekomen. Is er niks stuk gegaan en werkt alles nog naar behoren? Let hierbij voornamelijk op de volgende zaken:
- Keukenapparatuur
- Cv-ketel: zet de thermostaat van de verwarming bij binnenkomst op 25 graden en controleer aan het einde van de inspectie of de verwarmingen warm zijn geworden.
- Roerende zaken: staan alle roerende zaken volgens afspraak?
- Mechanische ventilatie: zit de stekker erin? Zet de schakelaar op de hoogste stand en luister of de ventilatie werkt.
- Kranen: spoelt alles goed door en wordt het water warm?
- Lichtschakelaars: werken alle lichtschakelaars?
- Ramen en deuren: gaan alle ramen en deuren goed dicht en heeft u alle sleutels?
Controleer of alle belangrijke zaken nog aanwezig zijn
Let ook goed op of de belangrijke zaken die bij het huis horen nog aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Roerende zaken
- Onderhoudsboekjes en garantiepapieren
- Groene en grijze containers
- Afvalpas
Wat gebeurt er als ik problemen ontdek tijdens de eindinspectie?
Komt u tot de ontdekking dat de woning niet in dezelfde staat verkeert als op het moment dat de koopovereenkomst tot stand kwam? Dan noteert u dit op het eindinspectie koopwoning formulier en gaat u hierover in gesprek met de verkoper (wel nog voordat u de handtekening zet onder de leveringsakte). De verkoper zal dan samen met u afspraken moeten maken over de geboden oplossing. Of u nu in Maasbracht of Herten woont, onze makelaar kan u altijd adviseren!