Wonen in Nederland biedt een breed scala aan mogelijkheden, en een van de interessantste opties die steeds populairder wordt, is het hebben van twee woningen op één perceel. Dit concept biedt tal van voordelen, maar er zijn ook enkele belangrijke zaken waarmee rekening moet worden gehouden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze unieke woonoptie en u voorzien van waardevolle informatie om een weloverwogen beslissing te nemen als u overweegt om twee woningen op één perceel te bouwen.
Woning splitsen
Door de roerige huizenmarkt kiezen veel huiseigenaren ervoor om een woning te splitsen, zodat er als het ware 2 woningen op 1 perceel komen te staan. Dit splitsen van een woning kan op twee manieren: bouwkundig en kadastraal. Bij een bouwkundige splitsing wordt er van een woning twee woningen gemaakt, die op zichzelf staand verhuurd worden. Bij een kadastrale splitsing wordt ook van 1 woning 2 losse woningen gemaakt, maar die worden meestal verkocht. Bovendien is er bij een kadastrale splitsing sprake van eigen vastgestelde grenzen, eigen voordeuren en eigen huisnummers. Zo ontstaan eigenlijk 2 huisnummers uit 1 woning. Ga in dit artikel dieper in op het woning splitsen.
Voordelen van 2 woningen op 1 perceel
Een van de belangrijkste voordelen van het bouwen van twee woningen op één perceel is de efficiënte benutting van de beschikbare ruimte. In Nederland, waar de grond schaars is, biedt deze optie een uitstekende mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van uw eigendom. Met twee woningen op één perceel heeft u daarnaast de mogelijkheid om een van de woningen te verhuren. Dit kan een aanzienlijke extra inkomstenbron zijn die kan bijdragen aan de financiering van uw eigen woning of andere investeringen. Voor gezinnen die dicht bij elkaar willen wonen, biedt een woning splitsing de mogelijkheid om oudere familieleden in de buurt te hebben, waardoor zorg en ondersteuning gemakkelijker toegankelijk zijn.
Nadelen 2 adressen op 1 perceel
Er bestaan ook nadelen aan het splitsen van een woning. Er zullen namelijk na de splitsing naar alle waarschijnlijkheid meer mensen wonen op een perceel, waardoor er sneller sprake is van geluidsoverlast of tekort aan ruimte. In sommige gevallen leidt het splitsen van uw woning zelfs tot een daling in de waarde van uw woning.
Regels omtrent 2 woningen op 1 perceel
Of u nu uw woning bouwkundig of kadastraal wenst te splitsen, u moet met een aantal zaken rekening houden. Zo moet u rekening houden met het bestemmingsplan van de gemeente; hierin staat vermeld of u een woning mag splitsen. In het leeuwendeel van de gevallen is het binnen de bebouwde kom niet mogelijk en is er een aanpassing in het bestemmingsplan nodig. U kunt zich wenden tot uw gemeente, maar ook de gemeente heeft een maximum aantal woningen die gebouwd mag worden.
Daarnaast zijn er regels, als de woning gesplitst mag worden, over veiligheid en leefbaarheid. Bij een gesplitste woning moet de verkoopprijs bovendien goed onderbouwd worden. Houd ook rekening met eventuele vergunningen. Lees daarom altijd de regels binnen uw gemeente goed na. Raadpleeg bovendien uw lokale makelaar en laat u van professioneel advies voorzien. Vergeet bij een woningsplitsing ook niet een energielabel aan te vragen. Dit is verplicht voor nieuwe woningen en bedrijfspanden. Lees er hier meer over.